BlueScreenView – Ta reda på varför din dator kraschar och får blåskärm!

Blue Screen of Death eller Blåskärm som det kallas på Svenska är skönt nog något som man ser mindre och mindre av men även på nyare operativsystem som Windows 8.1 så händer det fortfarande att till exempel någon drivrutin ställer till det och får datorn att krascha.

När det väl händer så ser man lite vit text på skärmen som ofta inte säger användaren särskilt mycket och efter en stund så startar datorn om. Men en positiv sak i det hela är att Windows har skapat ner en liten fil med information om exakt vad som gjorde att datorn kraschade och du fick blåskärm.

BlueScreenView
BlueScreenView - Ta reda på varför din dator kraschar

BlueScreenView är ett litet gratis-program som analyserar dessa dump-filer som de kallas och visar dig mer information så att du kan lösa felet.
När du startar programmet så kommer du se alla dump-filer som programmet kan hitta, välj den senaste och kolla igenom informationen. Du kan till exempel se vilken fil som var med och orsakade felet. Till exempel så hade jag en dump där filen ”athwnx.sys” gjorde så datorn kraschade.

Efter en snabb Googling så insåg jag att det var drivrutinerna till mitt nätverkskort som ställde till det och efter att ha uppdaterat dom så löstes felet.
Under kolumnen ”Bug Check String” och även övriga kolumner så finns det även värdefull information som man kan söka vidare på.
Programmet fungerar till de flesta versioner av Windows. Just nu är det senaste Windows 8.1 64-bit.

Det kan vara bra att ta reda på information om exakt vad man har för hårdvara i datorn, HWInfo och Speccy är 2 gratis-program som fungerar riktigt bra för detta.

Ladda ner BlueScreenView här!

Konvertera PDF till JPG (och andra format) med detta program

UniPDF är et mycket användbart gratis-program om man snabbt vill konvertera PDF-filer till JPG eller andra bildformat som PNG/BMP/TIF/GIF/PCX/TGA. Man kan även konvertera till textfiler (TXT) och även till Word-dokument som DOC och RTF.

UniPDF
UniPDF - Konverterar dina PDF-filer

Om programmet skulle misslyckas med det du vill att det ska göra så kan du även prova denna online-tjänst för att extrahera information och bilder från PDF-filer.

UniPDFs onlinetjänst använder du gratis här!

Unchecky hindrar spywares och toolbars från att installeras

Visst är det otroligt störande när man ska installera något program eller spel som man laddat ner och när man klickar sig igenom installationen så kommer det upp förkryssade rutor eller knappar som vid ett enda felklick kan installera spywares, toolbars och annat skräp som man egentligen inte vill ha på sin dator.

Programmet Unchecky gör sitt bästa för du av misstag inte ska installera ”skräpet” som så ofta följer med installationsfiler. Det bockar av rutor, blockerar skräpet och varnar dig om du råkar klicka fel.

Unchecky håller spywares och toolbars borta
Unchecky - Bockar av alla oönskade program

Detta program är även mycket användbart för oerfarna datoranvändare att ha installerat på sina datorer eftersom det förebygger installationen av såna program som många av dessa användare annars kan råka installera av misstag.

Installationsfilen för Unchecky tar mindre än 1 MB och det är givetvis fritt från det så kallade skräpet. Programmet är släppt som freeware och det finns för Windows 8/Windows 7/Windows Server/Windows Vista/Windows XP.

Besök Uncheckys webbsida, klicka här!

Gratis program som rensar bort oönskade övervakningsprogram

Detekt är ett opensource-program som söker igenom din dator efter spywares och oönskade övervakningsprogram som kan finnas installerade utan att du har någon aning om det som till exempel FinFisher och Hacking Team RCS.

Detekt
Detekt

Vi rekommenderar även att man installerar en plugin som stoppar informationsläckorna som finns på Internet. Till exempel så kan Google, Facebook och många andra webbsidor få reda på exakt vilka webbsidor du besökt utanför deras egna sidor. En plugin som stoppar detta och som dessutom är gratis heter Disconnect.

Besök Detekts webbsida och ladda ner programmet!

Skapa ett privat nätverk (LAN) över Internet – Gratis programvara

FreeLAN heter en programvara som är släppt som opensource. Den finns till både Windows, Mac och Linux. FreeLAN används för att skapa ett privat nätverk (LAN) över Internet. Detta kan användas till en mängd olika saker. Till exempel kan du spela gamla spel som enbart fungerar över nätverk och med FreeLAN så kommer du kunna spela dessa över Internet. Eller så kanske du bara vill dela med dig av filer eller olika mappar till ditt privata nätverk. FreeLAN fungerar precis likadant som ett vanligt hemnätverk.

FreeLAN
FreeLAN

Installationsfilen för programmet tar cirka 1.6 MB och går mycket snabbt att ladda ner och installera. Det kan vara lite krångligt att konfigurera programmet så att det fungerar rätt, men det finns mycket hjälp på webbsidan där man bland annat kan ladda hem konfigurations-filer som man sedan bara kan ändra så att det passar en själv.

Ladda hem FreeLAN från deras webbsida!