Gratis Windows-program tar bort onödiga filer från hårddisken

Hur man än tycker att man sköter om sin dator så lyckas Windows samla på sig massor av filer som det enbart behöver för stunden och dessa filer blir ofta kvar och tar upp utrymme på din hårddisk helt i onödan.

Det kan vara riktigt svårt att veta vilka filer som man kan ta bort utan att skapa problem med själva operativsystemet men med programmet Wise Disk Cleaner som är helt gratis så behöver du bara klicka på en knapp och så börjar programmet söka igenom din dator efter skräpfiler. Därefter behöver du bara klicka på rensa och sen har du troligtvis några gigabyte extra utrymme på din hårddisk.

Wise Disk Cleaner
Wise Disk Cleaner - Rensa Hårddisken

Kom ihåg att du kanske inte vill ta bort till exempel Cookie-filer för din webbläsare så jag rekommenderar att du först kollar igenom vad programmet kommer söka efter för filer innan du tar bort något.

Programmet finns enbart för Windows och installationsfilen tar runt 10 MB.

Ladda hem Wise Disk Cleaner här!

Gratis RAMdisk för Windows (32 och 64-bit)

En RAMdisk kan kort beskrivas som en virtuell hårddisk som lagrar information i datorns RAM-minne istället för att skriva ner den till en fysisk enhet. Informationen som finns på RAMdisken försvinner därför när man stänger av datorn.

Så vad skulle man kunna använda en RAMdisk till egentligen? Ett exempel är att göra så att webbläsarens temporära filer lägger sig där så att dom försvinner helt nästa gång datorn stängs av.
Och varför inte spara ner alla tillfälliga filer du ladda ner eller kanske om du arbetar med något slags projekt med många filer som du sedan kan ta bort, spara dom på RAMdisken, bara du inte sparar själva projektet där så att det också försvinner.

imDisk Toolkit – Gratis RAMdisk
imDisk - Gratis RAMdisk

imDisk Toolkit är ett program som hjälper dig med att sätta upp din RAMdisk. Det är ett av väldigt få gratis program som fungerar under både 32 och 64-bitars system, och då pratar vi enbart om Windows. (Version XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10 – 32 och 64-bit.)
Installationsfilen tar cirka 0.5 MB.

Ladda ner imDisk Toolkit här!

Gratis spel för barn direkt i webbläsaren

På Bamses webbsida så finns det flera enklare spel som passar till små barn som är sugna på att spela datorspel, dessutom är dom helt gratis att spela och ingen registrering krävs.

Spelen är lätta att komma igång med och man behöver inte ladda ner nånting utan de kan spelas direkt via webbläsaren.

Gratis spel på Bamses webbsida

Det finns även andra roliga saker att sysselsätta sig med. Pyssel där man kan rita, kortspel som svälta räv och mycket annat.

Det finns även en hel del pedagogiska aktiviteter som gör det roligt samtidigt som barnet kan lära sig bokstäver och siffror.

Spana in Bamses webbsida, klicka här!

Gratis brandvägg för Windows

Det gäller att inte strunta i att göra sin dator säker från alla möjliga slags hot. Det första många tänker på är datorvirus och att man behöver ett antivirusprogram men många glömmer bort att program som finns installerade kan innehålla buggar som gör att till exempel skadlig kod kan köras på deras datorer.

Comodo – Gratis brandvägg

Företaget Comodo erbjuder hemanvändare en gratis brandvägg som är enkelt att använda och inte kräver någon större kunskap om brandväggar från användaren.

Programmet finns för de flesta versioner av Windows, både 32 och 64-bitars.

Ladda ner Comodo Firewall gratis här!

Gratis program som klickar automatiskt

Det kan finnas flera olika anledningar till varför man skulle behöva ett program som kan klickar automatiskt vid en viss position på skärmen efter en viss tid eller klicka snabbt flera gånger i rad.

Du kan även ställa in om vilken musknapp du vill att programmet ska använda sig av och även om det ska vara singel eller dubbelklick. En annan funktion är att du kan ställa in hur många gånger processen ska repeteras.

AutoClicker

Du kan ställa in vilken egen så kallad hotkey du vill använda för att aktivera programmet.

Programmet finns just nu enbart för Windows och filen att ladda hem tar mindre än 1 MB.

Ladda hem AutoClicker här!

1 2