Notprogram – Skapa notblad och spela även upp musiken

För alla er som är musikaliska därute och vill skapa egna snygga notblad med noter och komponera musik borde prova på programmet Frescobaldi som finns för Windows, Mac OS X och Linux och som är helt gratis att använda.
Det är givetvis uppkallat efter Girolamo Frescobaldi (1583-1643) som var en Italiensk kompositör.

Med hjälp av ett annat litet program, LilyPond som du hittar på samma webbsida som Sibelius så kan du få programmet att spela upp dina noter i MIDI-format så du kan höra hur det låter och att du fått till rätt noter på rätt ställe. Så vi rekommenderar att du intallerar även det.

Det är värt att nämna att Frescobaldi kan även användas för att skriva ut ”tomma” notpapper om man enbart är ute efter det.

Sibelius

Programmet är resurssnålt och på webbsidan så beskrivs det som lättanvänt.

Det finns på flera språk men tyvärr inte på Svenska om man ska tro på det som står på deras webbsida men om man vill så ska det inte vara några problem att översätta programmet till Svenska själv.

Ladda ner Frescobaldi här!

Identifiera MP3-låtar och ljudfiler gratis online

Har du en ljudfil i något format som du inte vet artist eller låtens namn på? Det finns flera tjänster online som kan hjälpa dig med att identifiera både artist och låtnamn.

Med tjänsten som vi rekommenderar som heter ACRCloud Music Recognition Services behöver man varken registrera sig eller installera någon webbläsar-plugin för att använda sig av den.

Genom att ladda upp filen som kan vara i flera olika ljudformat (som till exempel mp3, wav, mp4, avi, flv) så kommer ARCCloud att söka igenom sin enorma databas efter ett resultat som passar.

ACRCloud Music Recognition Services
Identifiera en låt i flera olika ljudformat

Man kan välja mellan att ladda upp filen direkt på webbsidan, eller om man nu vill installera en plugin för till exempel webbläsaren Chrome för att lättare kunna använda tjänsten i framtiden så kan man göra det. Det går även att spela in ljud direkt från sin dators mikrofon.

Om man vill veta vad för artist och låt det är i en speciell Youtube-video så kan man med någon av dessa 2 tjänster för att konvertera Youtube-videon till en MP3-fil och sen ladda upp den till ARC.

Besök ACRCloud Music Recognition Services!

Skydda dig mot Windows övervakning och datainsamling

Att Microsoft genom flera versioner av Windows samlar in information och övervakar sina användare är ingen nyhet.
Och det verkar ständigt komma nya servers och adresser genom Windows uppdateringar som måste blockeras om man vill försöka skydda sitt privatliv mot övervakningen och den enorma datainsamling som sker.

WindowsSpyBlocker
Windows Spy Blocker

Här ovanför är en bild på gratisprogrammet WindowsSpyBlocker som kanske inte ser speciellt vackert ut men funktionerna är det inget fel på och det är väldigt lättanvänt.

Ladda hem WindowsSpyBlocker.exe som tar cirka 7 MB, ingen installation krävs. Både Windows och vissa antivirusprogram kan varna om att filen är okänd/skadlig men det är vad som kallas false-positive-varning så det är bara stänga ditt antivirusprogram tillfälligt och starta WindowsSpyBlocker iaf.
Programmets källkod finns tillgänglig för de som är intresserade.

Gå igenom det meny-valet i programmet och välj sen att det ska lägga till blockerings-reglerna i Windows brandvägg.
WindowsSpyBlocker sköter sen allt automatiskt och när det är klart behöver du bara skriva ”exit” eller ”kryssa ner” programmet.

Ladda hem senaste WindowsSpyBlocker här!