BlueScreenView – Ta reda på varför din dator kraschar och får blåskärm!

Blue Screen of Death eller Blåskärm som det kallas på Svenska är skönt nog något som man ser mindre och mindre av men även på nyare operativsystem som Windows 8.1 så händer det fortfarande att till exempel någon drivrutin ställer till det och får datorn att krascha.

När det väl händer så ser man lite vit text på skärmen som ofta inte säger användaren särskilt mycket och efter en stund så startar datorn om. Men en positiv sak i det hela är att Windows har skapat ner en liten fil med information om exakt vad som gjorde att datorn kraschade och du fick blåskärm.

BlueScreenView
BlueScreenView - Ta reda på varför din dator kraschar

BlueScreenView är ett litet gratis-program som analyserar dessa dump-filer som de kallas och visar dig mer information så att du kan lösa felet.
När du startar programmet så kommer du se alla dump-filer som programmet kan hitta, välj den senaste och kolla igenom informationen. Du kan till exempel se vilken fil som var med och orsakade felet. Till exempel så hade jag en dump där filen ”athwnx.sys” gjorde så datorn kraschade.

Efter en snabb Googling så insåg jag att det var drivrutinerna till mitt nätverkskort som ställde till det och efter att ha uppdaterat dom så löstes felet.
Under kolumnen ”Bug Check String” och även övriga kolumner så finns det även värdefull information som man kan söka vidare på.
Programmet fungerar till de flesta versioner av Windows. Just nu är det senaste Windows 8.1 64-bit.

Det kan vara bra att ta reda på information om exakt vad man har för hårdvara i datorn, HWInfo och Speccy är 2 gratis-program som fungerar riktigt bra för detta.

Ladda ner BlueScreenView här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.