Gratis verktyg: Skanna IP-adresser, se öppna portar!

Angry IP Scanner är ett gratis program för Windows, Linux och Mac. Även källkoden är släppt helt fri.
Programmet är ett slags nätverksverktyg som används för att skanna av ett nätverk efter enheter och vilka tjänster (öppna portar) som finns.

Användningsområden för IP-skanning och Portskanning
Varför man vill skanna IPs och köra portskanningar varierar.
Det kan till exempel användas av nätverkstekniker som försöker lösa problem och säkerställa ett nätverk, men kan även användas av hackers som försöker hitta svagheter som kan utnyttjas.

Angry IP Scanner
Angry IP Scanner

Man kan till exempel skanna sitt egna privata nätverk för att lokalisera datorer, TV-apparater, mobiler och annan utrustning som kan vara uppkopplad, det kan även skanna IP-adresser över Internet. I resultatlistan i programmet ser du de aktiva enheterna med en grön ikon och även de IP-adresser som används.

Portskanning – Hitta öppna portar
Angry IP Scanner kan även kontrollera vilka portar som är öppna på de aktiva enheterna genom så kallad portskanning.
Med hjälp av en portskanning så får man ofta fram mer information om vad för slags serverprogramvara som körs på den anslutna enheten.

Vad säger lagen om portskanning?
Att skanna stora mängder IP-adresser och portar över nätet är inget vi rekommenderar så länge du inte har tillåtelse att göra det.

Exakt vad Sveriges lag säger om sån verksamhet verkar vara oklart, men om du inom ditt eget privata nätverk använder det för att hitta öppna portar som kan utgöra säkerhetsrisker, eller bara är nyfiken på mer exakt vilka datorer och andra enheter som är uppkopplade mot ditt nätverk så är det inget man ska behöva oroa sig över.

Vill du bara skanna din IP snabbt?
För att snabbt skanna din egna IP-adress så kan du använda 2 bra onlinetjänster som inte kräver registrering. Läs mer om det här.

Programmet Angry IP Scanner är gratis för flera platformar
Angry IP Scanner finns för Windows, Linux och Mac. Även källkoden finns tillgänglig för nedladdning.
Installationsfilen för Windows tar cirka 2.6 MB.

Besök Angry IP Scanner!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.