Opus – Ljudformatet som ger bäst kvalitet vid minst filstorlek

Det finns en uppsjö olika codecs för ljudformat att välja bland. Det mest kända ljudformatet är troligtvis MP3 eller Wave som de flesta har hört talas om.

Ett ljudformat som inte är så välkänt men som faktiskt stöds av många olika program är Opus.

De flesta webbläsare och program som VLC, foobar2000, Mumble med flera har stöd för Opus redan idag.

Precis som MP3 så är Opus ett ljudformat med destruktiv komprimering (lossy) vilket innebär att en viss del av ljudet som kodas om tas bort för att minimera filstorleken.

Det finns ljudformat som till exempel FLAC som inte har destruktiv komprimering, de ljudformaten brukar kallas för Lossless. Men med lossless-filer så är filstorleken oftast mycket större än för både MP3 och Opus.

Det speciella när det gäller Opus är att man kan välja en ganska låg bitrate men fortfarande ha riktigt bra ljudkvalitet i relation till filstorleken, både när det gäller tal och musik.

Det har gjort många tester av Opus av bland annat Google där det oftast får toppbetyg.

Ett program för Windows (och även som fungerar med Linux med Wine) för att konvertera ljudfiler till flera olika format, däribland Opus heter LameXP. Ett annat bra alternativ är ljudkonverteringsprogrammet Fr:eac.
Kolla runt bland alla inställningar och sätt den bitrate du önskar och konvertera sen filen. Att konvertera till Opus går i regel väldigt fort jämfört med andra ljudcodecs.

Besök Opus Webbsida!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.