LameXP – Ljudkonvertering i Windows. Snabbt, enkelt & gratis!

LameXP är ett välbyggt och populärt användargränssnitt (GUI) som hängt med väldigt länge och gjort livet lättare för väldigt många när det gäller konvertering av ljudfiler från ett ljudformat till ett annat.
Man slipper använda krångliga kommandon eftersom nästan allt går att ställa in via det grafiska användargränssnittet. Detta gör programmet perfekt till både nybörjare och mer avancerade användare.

Andra användningsområden kan tänkas vara att till exempel sänka bitraten i samma ljudformat som originalfilen, eller göra surroundljud till stereo, eller stereo till mono för att spara på utrymmet.
Anledningarna kan vara många.

Låt inte namnet ”Lame” lura dig, då det varit kopplat till just MP3-formatet. Idag finns det stöd för MP3, Opus, Ogg Vorbis, AAC / MP4, FLAC, AC3, Wave Audio och ännu fler ljudformat.
LameXP fungerar under Windows XP, Windows 7, 8 och 10 och även andra operativsystem. Det stödjer både 32-bitars och 64-bitarssystem.

OPUS
Ett extremt bra ljudformat som vi rekommenderar starkt kallas OPUS.
Just det ljudformatet har dragit till sig rejält med uppmärksamhet då filstorleken ofta kan förminskas avsevärt jämfört med andra ”lossy” ljudformat som till exempel MP3.
YouTube använder det bland annat vilket borde säga något om kvaliteten som OPUS återger.

Ljudböcker som i tillräckligt bra kvalitet ligger på flera hundra megabyte i till exempel MP3-format kan ofta konverteras till OPUS-formtatet med extremt låg bitrate men där ljudkvaliteten fortfarande är tillfredsställande.
Samma sak gäller musikfiler, men här krävs givetvis en högre bitrate hos OPUS eftersom det måste kunna återskapa mycket fler ljudfrekvenser än en ljudbok som mestadels består av tal.

LameXP är gratis och källkoden finns tillgänglig för den som är intresserad.
Programmet fungerar under de flesta versioner av Windows (Både 32 & 64-Bit) och det ska dessutom fungera bra med WINE i Linux.

Ladda ner LameXP här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.